7 törvény, parancs is elég

 Megyeri András Jonatán

Megyeri Jonatán

Voltam egy előadáson, amit Megyeri Jonatán tartott. Az ott leszűrt okosságokból szedek össze egy kicsit itt most magamnak, hogy emlékezzek rá.

Ádám szépen végezte a dolgát és nagy családot alapított, hogy benépesítse a földet.
Volt elég ideje, hiszen 930 évet élt.
Noé kb 127 évvel Ádàm halála után született. azaz, ők nem találkozhattak.

Isten úgy döntött, hogy haragszik az emberekre, nem megfelelő ez a prototípus, özönvízet küld rájuk és megsemmisíti őket, hogy egy egészen új, 2.0 verziót hozzon ki.
Noé potom 120 év alatt összedob egy ladikot fiaival, na, jó, egy bárkát.
PR-ban nulla a pasi. Ennyi idő alatt egyetlen embert sem tud meggyőzni. Az MLM biztos nem létezett akkor még. Vagy, ha igen, akkor a Mennyei Lelkek Megmentése rövidítése volt és kudarcot vallott.

A csónakba 4 ember-pár került (az állatok mellett, persze): Noé és a felesége, 3 fiúk (Shem, Ham, és Japheth) és a srácok nejei. Más mindenki meghalt, teljes holokauszt.

Így, tehát, Noétól származik a mai emberiség. 70 nemzet, 70 nép indult el tőle, ebből az egyik, a zsidók, akiknek az ősapjuk Eber (Héber), Noé egyik unokája.

Noé - 70 nemzet

A zsidók összesen 613 törvényt (mitzva) kaptak, míg az összes többi nemzet potom 7 parancsolat  betartásával már megfelelhet Istennek.

A hétből 6 tiltást tartalmaz és egy pozitív, állítás, ami cselekvést, tettet követel.

Íme a hét törvény, The Seven Laws of Noah
héberül: שבע מצוות בני נח‎‎
azaz Sheva Mitsvot Bne Noah.

  • bálványimádás tiltása – azaz EGY az Isten
  • Istenkáromlás tiltása – vagyis tiszteld az Istent
  • vérontás tiltása – tehát ne ölj feleslegesen (szabad állatot levágni, és vannak igazságos, önvédelmi harcok, háborúk, amiben lehet ölni)
  • bizonyos szexuális kapcsolatok tiltása – nem szabad együtt hàlni szüleiddel (apa, anya), testvéreiddel (lány és fiú testvér), gyerekeiddel (fiad és lányod) és tilos a szex férjes asszonnyal is, ez összesen 7 féle tiltott parázna kapcsolat. Ha jól értem, akkor az azonos neműekkel vagy az állatokkal való szex és az önkielégítés nem szerepel explicit a tiltó listán.
  • lopás tiltása – a kis, apró lopások is tiltva vannak
  • élő állati testrész fogyasztásának tiltása – csak szabályosan leölt állatot szabad enni (osztrigát sem szabad enni, sajnos, pedig azt régen nagyon szerettem)

a pozitív parancs pedig:

  • bíróságok felállítása / igazságszolgáltatás – legyen rend, törvény, büntetés. Még a rossz rend is jobb, mint az anarchia, mint a káosz.
Élő állat tilalma, osztriga

Osztrigák